2016.06.26.
16:06

Írta: Realista Vasutas

A Szombathely-Balaton fürdősvonat késései

Van egy vonat, mely jelenleg Kaposvár és Szombathely között közlekedik. Ez a magyar vasút állatorvosi lova, akivel már mindent megtörtént, ami megtörténhetett, csak egy dolog nem: még nem szűnt meg. De ha így folytatja, nincs sok hátra neki. Társblogunk a múlt heti balatoni zavarkezelést firtatta, most mi tesszük ezt, a Kaposvár-Szombathely vonat kapcsán.

Ennek a vonatnak természetesen van egy ellenpárja is, ami reggel indul Szombathelyről Kaposvárra, értelemszerűen ez a szerelvény indul vissza délután. Ez a vonatpár a szombathelyi (vas-)utasok ősi fürdős vonata, ezzel járunk a Balatonra. Tapolcától Fonyódig a tó teljes nyugati medencéje elérhető ezzel a járattal, reggel 9-kor már fürödni lehet, és a strandbüfében még este 7-kor is be lehet tolni egy hekket, mielőtt a vonathoz ki kellene indulni az állomásra.  Amióta a vonatok késése online követhető, még akár 2-4 sörre is van idő utána, minek idegeskedjen az ember a peronon a vonatra várva, és a „Tájékoztassuk tisztelt utasainkat…” mondat végén közölt percadat miatt aggódva, ha hasznosabban is tudja múlatni az időt korsóemelgetéssel.

A vonatpárnak is van egy ellenpárja is, mely hagyományosan Pécsről járt fel Celldömölkig, és este vissza, ez a „pécsi fürdős”. Tavaly óta már ez a vonat is rövidített útvonalon jár, ami érthető is. Télen a vonaton csak a 65-ön felüli pécsi nyaralótulajdonosok utaznak Mária felsőre, és ők is csak azért, hogy megnézzék, betörtek-e, nyáron pedig a csigatempójú Kaposvár-Dombóvár közötti vágányfelújítás miatt van visszavágva Kaposvárig.

A szombathelyi vonatpárnak változatos történelme van. A legjellemzőbb viszonylata Szombathely-Kaposvár, de a rendszerváltás idején volt olyan év, hogy nyáron Fonyódtól inkább Siófokra ment tovább. Aztán a szerelvény több éven keresztül lejárt egészen Pécsig, mert belefért ez a meghosszabbítás a kaposvári állásidejébe. A Pécs-Szombathely távot kb. 7 óra alatt tette meg, miközben a Nagykanizsán át közlekedő vonatoknak elég volt 4 is. A vonatpár 4 éve megkurtításra került: télen már csak Celldömölk és Kaposvár között közlekedik, csak nyáron indul Szombathelyről.

Ebben a vonatban már szinte a teljes mozdony és kocsipark megfordult. Jó ideig NOHAB-os forda volt, aztán GYSEV kocsik is gurultak benne, de a legjobb úton vagyunk az elbézésedés felé. A vonat hagyományosan gyorsvonatként közlekedett, azonban a gyorsvonati pótjegy 2013-as bevezetése után személyvonattá degradálódott, merthogy mégse kellene rajta felárat szedni.

A pécsi és a szombathelyi fürdős vonatban az a további közös pont, hogy az elmúlt 50 évben szinte mindig Fonyódon (vagy tőle egy állomásra) találkoznak egymással, valamivel este 7 előtt. Valaha ilyenkor Fonyód volt a világ közepe: utasok tömegei, családok, fiatalok rohangáltak a csomagjaikkal, keresték a vonatukat, napjainkban viszont már szinte több a vasutas az állomáson, mint az utas, legalábbis télen. Nyáron még mindig van élet itt ilyenkor, de a 30 évvel ezelőttinek nyomába sem ér.

Az idei nyári halmozottan hátrányos lett ezekre a vonatokra nézve, különösen hétvégén, amikor utasok is vannak. A vonatok Fonyódon találkoznak, de úgy, hogy a Tapolca-Pécs vonat előtt és után is 15 percen belül megy egy-egy vonat Balatonszentgyörgy és Fonyód között, ráadásul mindenütt megállva. A legkisebb késések esetén is ezek így szépen fel tudják tartóztatni mind a két fürdősvonatot, mely miatt az egész Dunántúlon borul a menetrend.

Lássuk mi történt tegnap este!

Valamiért késve közlekedett a 866-os számú vonat, (Bp Déliből 15:35-kor Keszthelyre induló Balaton Expressz). Ráadásul a késése zömét a frissen felújított Lepsény-Szántód szakaszon szedte össze, az külön történet, hogy miért. Fonyódra 17.40 helyett 18.12-kor érkezett meg, így rögtön szembe is került azzal a 3 vonattal, amiket fentebb említettünk. Várt 6 percet arra, hogy elengedje druszáját, a páratlan Balaton expresszt, akivel Balatonmáriafürdőn kellett volna találkozni, így már 36 percre nőtt a késése. Balatonfenyvesen találta magát szembe a SIÓFOKI FLIRT nevű, idén először közlekedő új vonattal, az is adott neki 3 perc késést. Balatonmárián előbb szembejött neki mai posztunk mellékszereplője, a Tapolca-Pécs vonat, mely várt rá 10 percet, így annak késése 6-ról 15 percre nőtt. Aztán a 866 várt a pécsi mögött kullogó Déli Parti sebesre, ezáltl saját késése 43 percre nőtt, és a Déli Partinak is adott egy bő tízest.

Namost, ezek a szembe vonatok értelemszerűen Fonyódra érkezőben is megkéstek, ezért mint a pingponglabda, átadták a késést cikkünk főszereplőjének, a Kaposvár-Szombathely fürdősvonatnak. Tegyük hozzá, hogy ő maga sem volt ártatlan, mert egy megkésett osztopáni vonatkereszt miatt maga is 11 perc késéssel ért be Fonyódra, de mivel itt okosan be van építve 17 perc puffer, a késés akár ki is simulhatott volna. De sajnos nem tudott, mert 18.57-es indulás helyett csak 19.07-es sikerült, merthogy 18.46 helyett .59-re ért be a szembepécsi, és 18.52 helyett 19.03-ra a Déli Parti sebes.

Így .03-kor akár meg is lódulhatott volna Szombathely felé, de idén itt is van egy új vonat, egy Budapestről Keszthelyre hétvégén 16.35-kor induló KESZTHELYI FLIRT nevű mentesítő vonat (mégis, ki utazik ilyenkor a tó felé?). Nos, természetesen ez is előre lett engedve, merthogy alapból ő megy előre, és már ő is várt a 3 szembevonatra. Hősünk tehát a 1876 blokkján meg tudott indulni, és örült, hogy nem vasárnap van, mert akkor Keszthelyig még szembe találta volna magát valahol a 18691-gyel is. De e nélkül is volt, gond, mert a vonat nem tudta tartani a menetidőt, a 10 perces késés Keszthelyig 17-re nőtt, 19.36 helyett 19.53-as érkezés lett belőle. Emiatt a Vonyarcra tervezett kereszt a 19661-gyel természetesen (és helyesen) átkerült Keszthelyre, így még egy kicsit várni kellett, így 19 peres induló késés lett belőle.

Erre mondták a nagy öregek, hogy egy jó géppel egy jó vezér ennyi késést simán le tud faragni, főleg ha nem jön szembe semmi (márpedig innen jó sokáig szabad a pálya), de sajnos nem így lett. A késés megállásról megállásra növekedett, Ukkon már fél óra volt. Ezt a fél órát nyomban tovább is passzolta a vonat a Celldömölk-Zalaegerszeg között közlekedő 9518-asnak, mely ebből 24-öt továbbadott a rá Zalaegerszegen várakozni kényszerülő 39028-as vonatnak Rédics felé.

Boba állomáson szintén megvárakoztatták 21 percig a Veszprém felé induló 9021 sz. vonatot, melynek feladata, hogy az éjszakásokat bevigye Ajkára. Szerencse, hogy a vonat megáll a Gyártelepnél is, mert így – a tervezett 21.25 helyett – 21-49-kor leszállva is volt esélye a „melósnak”, hogy felvegye a munkát 22 órától Ajkán, bármilyen ügyetlenkedés is folyt onnan 150 kilométerre és 6 órával korábban a Balaton parton.

Lehetne még tovább göngyölni a dolgokat, de néhány kérdést fel kell tenni. Bírja-e a vasúti infrastruktúra, eszköz- és személyi állomány azt a terhelést, amivel minden nap szembe kell néznie? Le tudunk-e közlekedtetni menetrendszerűen annyi vonatot, amennyit a menetrend előír? Mi a fontosabb? Az, hogy a dolgozók beérjenek a munkahelyükre időben, vagy hogy a Balatonon S-Bahn jellegű közlekedést biztosítsunk az egyvágányú pályán?

Szólj hozzá!

Címkék: balaton késés 65+ zavarkezelés

A bejegyzés trackback címe:

https://realistavasutas.blog.hu/api/trackback/id/tr978844740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása