2013.05.07.
10:50

Írta: Realista Vasutas

Gyorsvonati pótjegy

Május 15-től újra bevezetésre kerül a gyorsvonati pótjegy - adta hírül a MÁV-START honlapja, majd az NFM közleménye. Ezáltal egy 22 éve megszűnt díjszabási termék éled újjá, melynek legfőbb erénye, hogy végre rést üt az ingyenesen utazók szerzett jogain. Hacsak el nem kaszálja a politika.

Legalább 150 forinttal kerül többe az utazás, ha valaki gyors- vagy sebesvonatot választ, de 100 km feletti utazásnál 20 kilométerenként 30 forintjával nő a tarifa. Tulajdonképpen nem egy kifizethetetlen összeg, más kérdés, hogy annak ellenére, hogy ez jogilag "felár", nem igazán jelent többletszolgáltatást. Illetve hogy jelent, a gyorsaságot, de ez eddig ingyenes volt.

Magyarán, burkolt áremelésről van szó.

De ez nem baj. 3 éve nem emelkedtek a közlekedési tarifák, miközben az üzemanyag és bérköltségek igen. Rezsicsökkentő kormányzatunk - a saját logikája alapján - nyilván nem teheti meg, hogy általánosan  tarifát emel, holott szakmailag talán ez lenne az indokolt, ezért differenciálja inkább a tarifarendszert.

Tulajdonképpen nem is rosszul. A gyorsvonati pótjegy éppen azokat érinti leginkább, akik eddig ingyenesen utaztak. És tudjuk, hogy a vasút 140 millió utasából 35 millió ingyen utazik. Tőlük a jelképes 150 forint igazán elkérhető, de ha nagyon nem akarnak fizetni, utazhatnak a lassabb személyvonatokkal. Magyarán, nincs itt kérem semmi látnivaló.

Csakhogy még a kormányzó párton belül sincs teljes egyetértés ez ügyben:

http://index.hu/gazdasag/2013/05/06/a_fidesz_nem_ker_a_dragabb_vonatkozasbol/

A tömegközlekedés finanszírozására évi mintegy 350 milliárd forintot kellene költeni, de csak kb. 300 jut rá. Halmozódik a vállalatok hiánya, gyűlik a feszültség. Ha így megy tovább, egy szép napon meg fog állni a vasút, mert nem lesz áram a felsővezetékben, meg fog állni a busz, mert nem lesz pénz tankolni, és nem lesz aki vezesse, mert nem kap bért. Ha ez a pillanat eljön, akkor ugyan mivel fognak a nyugdíjasok ingyen utazni?  Ha nincs többlet bevétel, maradnak a lepusztult vasúti kocsik, dögrováson. Ugyanúgy nem lesz miből fejleszteni, ahogy az áramszolgáltatóknak, gázszolgáltatóknak, kéményseprőknek, és folytatódik a vasút további lerohadása. Ez kell nekünk?

Vasútbarát társblogjainkon már régóta szellőztetik a felár-terveket a vasút önjelölt megmentői, bízva abban, hogy ezzel meg tudják akadályozni a bevezetését. Akik úgy gondolják, legyen csak olcsó a vasút, attól fognak majd az utasok jönni. És persze legyen sűrű is, kerül amibe kerül, mert attól is fognak az utasok jönni. És persze legyenek új motorvonatok, felújított kocsik, mosolygó kalauzlányok. Miből uraim?

Egyesek egészen odáig elmennek, hogy hősként tüntetik fel a MÁV-START-ot, aki - állítólag - ellen akar állni a felárak bevezetésének. Most őszintén, hős az, aki ellenáll annak, hogy többlet bevétele legyen? Legfeljebb a terepasztalon, de a gazdasági életben biztosan nem. Aki ezt nem érti, maradjon meg a terepasztalánál.

Vasutasként mi nem egy szociális hálóként működő szervezetben akarunk dolgozni, amit csak azért választanak az utasok, mert olcsó, és csak azért marad évről évre életben, mert a politika nem mer szembenézni vele. Cserébe viszont vacak is. Ahhoz, hogy Magyarország valóban jobban teljesítsen, jó vasút kell, nem olcsó vasút.

A vasutat lehet jól is csinálni, de ahhoz mindenkinek egy kicsit a zsebébe kell nyúlnia. A nyugdíjasnak is, ha gyorsan akar utazni, a vasutas családtagnak is. Ez lenyelhető béka.

Mindenkinek kell egy kicsi áldozatot hoznia. 150 forint igazán belefér.

Szólj hozzá!

Címkék: politika tarifa felár ingyenesség 65+ gyorsvonati pótjegy

A bejegyzés trackback címe:

https://realistavasutas.blog.hu/api/trackback/id/tr715285944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása